Usein kysytyt kysymykset

40-60cm leveitä lankkuja löytyy esim. Tammesta, Jalavasta, Douglaskuusesta ja Saarnesta. Näin leveissä lankuissa on lähes aina sydänpuuta mukana. Sydämen kohdalta lankku on usein halki ja jos ei sitä jo ole, niin todennäköisesti halkeaa ajan myötä.  Jos halutaan kestävä, yhtenäinen, pöytälevy, niin se tehdään liimaamalla 10-25cm levyisiä lankkuja yhteen. Toinen vaihtoehto on laittaa näitä lankkuja vierekkäin pienellä raolla ja tappiliitoksella.

Pöytätasoja voidaan kyllä tehdä esim. kahdella sydänpuuta sisältävällä lankulla, mutta silloin pitää varautua lankkujen muotojen muutoksiin.

Sisäkäyttöön tulevissa puukalusteissa käytetään raaka-aineena ns. puusepän kuivaa puutavaraa. Tällöin lankkua on kuivatettu ensin ulkona 1-3 vuotta, jonka jälkeen se on vielä kuivattu koneellisesti 3-6 viikkoa. Kuivumisen aikana lankku usein käyristyy ja voi mennä hieman mutkalle. Mitä suurempi pinta-ala pitää saada suoristettua höyläämällä, sitä enemmän pitää olla työvaraa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää paksuudessa n. 10mm työvaraa. Eli 40mm pöydän kansi saadaan tehtyä 50mm raakalankusta.

Tuppeensahauksessa tukki ”viipaloidaan ” vaakasuunnassa, tällöin siihen jää jäljelle luonnonreunat kaarnoineen. Tämä mahdollistaa mm. sen, että voidaan tehdä pöytälankkuja, joissa jätetään tämä luonnonreuna näkyviin.

Päätoimialamme on toimittaa puuraaka-ainetta puusepille ja muille alan ammattilaisille. Kaikki varastotavaramme on tuppeensahatussa, tai tukkimuodossa. Näistä voimme tehdä tilausten ja piirustusten mukaan, lautoja, rimoja, lattialankkuja, hirsiä, pöytätasoja jne.

Jos kyseessä on ns. vakiomittaisesta tuotteista, niin sellaiset saa todennäköisemmin edullisemmin puutavaraliikkeistä. Jollei haluta näissäkin erityisen laadukasta puutavaraa.

Voimme tehdä joko piirustuksen tai mallin mukaisia listoja ja lattialankkuja. Välitämme myös valmiita lattialankkuja. Tammesta suurimmat ovat 28x250mm, Douglaskuusesta leveysmittoja löytyy 250-450mm, pituudet 2-15m. Kuusesta 33x195mm. Nämä tehdään aina asiakkaan tilausten mukaan. Toimitusajat 3-8viikkoa.

Ulkokäyttöön suosittelemme Lehti- tai Douglaskuusta. Molemmissa on hyvä lahonkesto. Suurin ero näiden välillä on se, että Douglaskuusilankun pinta ei ajan myötä tikkuunnu, kuten Lehtikuusella on taipumusta tehdä.

Kestävän rakenteen voi tehdä myös tiheäsyisestä Männystä ja jos kustannukset eivät ole esteenä, niin paras lahonkesto on Tammella.

Myyntitoimintamme on tukkumyyntiluontoista ja kaikki asiakkaat ovat tervetulleita. Pienin myyntiyksikkö on yksi kokonainen lankku. Tarvittaessa voimme sahata sen pienempiin osiin, jotta ne mahtuisivat pienempäänkin autoon. Poistonurkassamme on sekalainen valikoima eri puulajien pätkiä ja paloja.

Pienemmät puuerät voimme lähettää Matkahuollolla, silloin toimituskulut tyypillisesti 10-40€.

Suuremmat lankut ja määrät kulkevat Postirahdilla tai Kaukokiidolla, toimituskulut tyypillisesti 100€:sta eteenpäin.

Myymme lähes kaikki puutavaramme tilavuuden mukaan, kuutiohinnoilla. Myyntihetkellä mittaamme lankun paksuuden, keskileveyden ja pituuden. Tarvittaessa voimme toimittaa hinnastomme eri puulajeille ja laaduille.

Asiakkaamme ovat yleensä kiinnostuneet oksattomista ja muutenkin virheettömistä lankuista. Tästä syystä me olemme kiinnostuneet vain oksattomista tyvitukeista, joiden pituus 3,2m. Muille puunosille meillä ei ole käyttöä. Meillä ei ole mahdollisuutta tulla esim. kaatamaan niitä, vaan tukkien tulee olla autotien varteen pinottuna. Esim. yhden halkaisija 30cm ja 3,2m pitkän Tammitukin arvo on n. 40€ ja jos puutavara on yli 20km päästä Fiskarsista, niin silloin meidän ei kannata edes ilmaiseksi tulla pieniä määriä hakemaan. Nyrkkisääntönä on, että meille sopivia tukkeja pitäisi olla vähintään 20-30kpl ja halkaisijoiden olisi hyvä olla 50-90cm.

Käyntiosoite
Fiskarin Laatupuu Oy
Hälleforsintie 4
10470 Fiskari

Laskutusosoite
Fiskarin Laatupuu Oy
Melanderintie 12
10470 Fiskari

Laskujen lähetys myös sähköpostilla
office@laatupuu.fi

© Fiskarin Laatupuu Oy